Буде співпраця кафедри філології Коломийського інституту Прикарпатського університету з кафедрою україністики Варшавського університету

Цьогоріч у День української писемності та мови мала нагоду познайомитися та поспілкуватися з чудовою професоркою, керівницею кафедри україністики Варшавського університету пані Катажиною Якубовською-Кравчик. Маємо надію на плідну співпрацю та нові спільні проєкти за участі науковців та студентів кафедри україністики Варшавського університету та кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Дякуємо щиро завідувачці кафедри україністики пані Катажині Якубовській-Кравчик за відкритість до співпраці, гостинність і цінні подарунки від Katedry Ukrainistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Поділимося планами на майбутнє: незабаром презентуємо комп’ютерну гру-вікторину «Стежками Франка» для студентів Варшавського університету.
Варто сказати, що кафедра україністики Варшавського університету – це найстаріший центр україністичних досліджень у Польщі та Західній Європі, заснований 1953 року. Традиції кафедри сягають ще довоєнних часів, вони пов’язані з постатями Івана Огієнка, Романа Смаль-Стоцького та Мирона Кордуби.
Сьогодні серед наукових зацікавлень кафедри – література Київської Русі й періоду бароко, література після Другої світової війни та сучасна. Крім того, науковці досліджують польсько-українське пограниччя, взаємні культурні і літературні впливи, мистецтво. Мовознавчі дослідження охоплюють етнолінгвістику, соціолінгвістику, ономастику та ін.
Галина Волощук