Форум «Громади: активісти ДЕ?»

Викладач кафедри філології Галина Волощук взяла участь у форумі «Громади: активісти ДЕ?», який відбувся в місті Тернопіль впродовж 23-24 липня. Захід проходив за підтримки Європейського фонду за демократію в рамках проєкту «Центр розвитку громадської активності» організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад».  Форум зібрав 30 громадських активістів, представників об’єднань, партнерських організацій та ЗМІ з Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей. Мета заходу – активізувати громадських активістів, мотивувати їх розвивати свої громади і навчити співпрацювати з місцевою владою. Перед учасниками заходу виступили представники виконавчої влади, народні депутати, відомі спортсмени, волонтери та експерти з розвитку громадянського суспільства. Кожен з учасників заходу  поділився своїм досвідом та почув досвід активістів з інших громад. Галина Волощук розповіла про співпрацю студентів і викладачів Коломийського навчально-наукового інституту з місцевими ЗМІ, зокрема з телерадіокомпанію «НТК» та газетою «Вільний голос».

Начальниця Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Вікторія Васильчук подала статистику реєстрації громадських організацій (2019 рік – 391 зареєстрована громадська організація, 2020 рік – 150 організацій), а також наголосила  на важливості юридичного оформлення діяльності громадської організації.  Варто сказати, що в Україні щороку збільшується кількість громадських активістів. Власне про громадський активізм  учасникам заходу розповів почесний консул Федеративної Республіки Німеччини в Чернівцях Олександр Шламп, зазначивши, що громадський активізм – це не метод боротьби з діями влади, а навпаки бажання людей допомогти владі змінити та покращити  середовище міста, села чи ОТГ. Перший чемпіон світу з біатлону серед чоловіків, тернополянин Дмитро Підручний поділився досвідом підготовки до спортивних змагань, а також навів приклади співпраці органів  влади, представників великого та малого бізнесу і спорту закордоном. Цікавою і цінною виявилася доповідь народної депутатки України, голови партії «Голос» Кіри Рудик на тему «Чи може бути бізнесмен успішним політиком?». Спікерка наголосила на потребі прислухатися до міжнародного досвіду, адже у світі вже давно функціонує продуманий механізм розвитку громад. Керівниця прес-служби Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич поспілкувалася з присутніми про інструменти комунікації влади та громадськості. Відомий український телеведучий і волонтер Сергій Притула емоційно розказав про волонтерство в Україні, наголосивши, що люди разом гуртуються навколо проблеми, яка виникає, не чекаючи на дії чи допомогу влади. Тут демонструється єднання країни. «Мені здається, що допомагати армії своєї країни – це гідна позиція кожного громадянина України», – підкреслив Сергій Притула. Відтак присутні могли поставити Сергієві питання. Цікавилися думкою не тільки щодо волонтерства, а й ситуації в країні загалом.

Галина Волощук підсумовує: «Сьогодні творімо нашу Україну в кожному місті та селі, кожній ОТГ і районному центрі, розвиваймо нашу українську освіту і культуру, зберігаймо українські традиції, вчімося разом і навчаймо учнів і студентів любити та поважати  СВОЄ/НАШЕ, УКРАЇНСЬКЕ! Не будьмо байдужими!Адже, за словами Ліни Костенко,  «держава –  це я, а не те, що вони з нею зробили. І якби кожен усвідомив, що держава – це він, то досі у нас вже була б достойна держава».