Вечір-реквієм «Пам’ятати, навчати, боротися: спогади про Голодомор 1932-1933 рр.»

Науковці Коломийського навчально-науеового інституту ПНУ ім. В. Стефаника спільно з музейниками Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття організували і провели вечір-реквієм «Пам’ятати, навчати, боротися: спогади про Голодомор 1932-1933 рр.», присвячений  пам’яті жертв цієї трагедії.
Біль і трагедія українського народу циклічні і повторюються сьогодні. Як і у 1932-33 роках, в Україні на окупованих територіях відбувається знищення інтелігенції і селянства, української мови і духовенства. Але сьогодні, говорячи про жертви українського народу, ми також говоримо про нашу боротьбу і нашу неодмінну перемогу.
Такими словами зверталася до присутніх юнок і юнаків модераторка і організаторка заходу Галина Волощук, кандидатка філологічних наук, заступниця директора Коломийського навчально-наукового інституту ПНУ ім. В. Стефаника, висвітлюючи найболючіші сторінки в історії нашого народу та проводячи неуникні паралелі з воєнним сьогоденням.
На запрошення Галини Волощук, своїми роздумами на тему Голодомору ділилися студенти та учні. Зокрема, уривки із книг про Голодомор Світлани Талан “Розколоте небо” та Ольги Мак “Каміння під косою”  прочитали студенти-філологи Вікторія Бойко, Вероніка Петрук та Ольга Костюк.
 Особливо зворушила всіх присутніх розповідь маленької Ярослави Слізченко з села Ємпіля на Донеччині. У свої дитячі роки вона пережила евакуацію з окупованої малої батьківщини переповненим потягом, у якому не не могла заснути.
До діалогу приєдналася й мешканка Мелітопольського району пані Юлія, яка теж з власного досвіду свідчила про життя в умовах російського терору в окупованому регіоні України.
Ці болісні свідчення будуть задокументовані науковцями Коломийського навчально-наукового інституту  як факти чергових злочинів росії супроти українців.
У заході взяли участь викладачі і студенти Коломийського навчально-наукового інституту ПНУ ім. В. Стефаника, вихованці народного аматорського театру поезії «Орфей», учні групи 42-Н Коломийського НВК №9.