І фольклор вивчали, і діалекти

Студенти-філологи в процесі навчання, доки стануть дипломованими фахівцями, вивчають багато навчальних дисциплін і спеціальних курсів, відбувають низку різнопланових практик. Усе це дає змогу поглибити й урізноманітнити фахові знання.

Перші дві практики передують роботі студентів у школі в ролі вчителів. Це фольклорна практика (наприкінці першого курсу) і – діалектологічна (наприкінці курсу другого).

Першокурсники цьогоріч мали індивідуальні завдання: збирали топонімічні легенди і перекази своїх сіл і селищ. Ну а другокурсники вивчали особливості говірок нашого регіону.

Про свої здобутки, знахідки, враження вони розповіли на захисті матеріалів практик, який провела кафедра філології Коломийського навчально-наукового інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника спільно з Національним музеєм народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського.

Захист відбувався у музейному приміщенні, де цими днями розгорнуто виставку творчості Юліана-Юрія Дороша (1909–1982). Він відомий як український фотограф-художник, піонер української кінематографії в Галичині, етнограф, краєзнавець, член Українського фотографічного товариства, фотохудожник і документаліст. Про етнографічні фотознімки, представлені на виставці, і загалом про внесок майстра в українську культуру розповіла студентам заступник генерального директора Національно музею з наукової роботи Ірина Федів. А на завершення роботи усі переглянули одну з документальних стрічок, які зняв Юліан-Юрій Дорош.

Захист відбувався за участі керівників практик: кандидата філологічних наук, доцента, звідувача кафедри філології Миколи Васильчука, кандидата філологічних наук, доцента Ольга Русакової та кандидата філологічних наук, доцента, заступника директора Коломийського навчально-наукового інституту Галини Волощук.

Студенти розповідали про свої знахідки у сфері фольклористики та діалектології, ділилися враженнями від пізнання рідного краю, цитували найцікавіші місця зі своїх досліджень.

Загалом було цікаво і пізнавально. Хтось зі студентів зізнався, що зробив правильний вибір, обравши фах філолога.