Сила пам’яті: молодь говорить про Голодомор

Викладачі і студенти Коломийського навчально-наукового інституту  взяли участь у   Першому Всеукраїнському форумі «Сила пам’яті: молодь говорить про Голодомор»

27 листопада 2021 року відбувся Перший Всеукраїнський форум «Сила пам’яті: молодь говорить про Голодомор», який об’єднав для дискусії про сучасні сенси пам’ятання минулого 220 учасників з різних куточків України. Серед запитань, над якими розмірковували: Чим особисто для кожного є пам’ять про Голодомор? Як пам’ять про Голодомор може зробити нас сильнішими? Що персонально для кожного означає гідне вшанування пам’яті жертв Голодомору?

Координаторами і модераторами Першого Форуму стали науковці і педагоги з шести областей України, серед яких і кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту ПНУ Галина Волощук.

«Голодомор 1932-1933рр. – трагедія українського народу, яка ніколи не стане  тільки епізодом історії. Ми не можемо забути та й не маємо права забути те, що пережили  наші предки. Надважливе завдання педагогів – виховувати в учнів  взаємоповагу та толерантне ставлення до інших людей.  Адже геноциду передують дегуманізація, переслідування, дискримінація, знущання (bulling).  Варто згадати вислів сьомого Генерального секретаря ООН Кофі Аннана: «Геноцид починається з убивства однієї людини не за те, що вона зробила, а через те, хто вона є». Cьогодні ми прагнемо зрозуміти, як пам’ять про Голодомор може зробити нас сильнішими.  Тішимося, що під час Форуму вдалося об’єднати учнівську і студентську молодь, почути їхні думки», – поділилася враженнями Галина Волощук.

У Форумі активну участь взяли також студенти Коломийського навчально-наукового інституту спеціальностей «Середня освіта (українська мова та література)», «Середня освіта (історія)», «Початкова освіта».

Всеукраїнський форум «Сила пам’яті: молодь говорить про Голодомор» – проект, започаткований Українським інститутом національної пам’яті, Міністерством освіти і науки України, Українським науково-дослідним та освітнім центром вивчення Голодомору (HREC in Ukraine) за підтримки Науково-освітнього консорціуму вивчення Голодомору (HREC) при Канадському інституті українських студій університету Альберти.