Cтуденти Коломийського навчально-наукового інституту долучилися до акції «Ангели пам’яті»

У Музеї писанкового розпису відбулася тиха акція «Ангели пам’яті» за участі студентів Коломийського навчально-наукового інституту Прикарпатського університету ім. В. Стефаника працівників музею та головної редакторки газети «Вільний голос» Валентини Близнюк. Такі акції відбуваються впродовж кількох останніх років з ініціативи відомої співачки, журналістки, телеведучої, віце-президентки мистецької агенції «Територія А», заслуженої артистки України Анжеліки Рудницької. В Коломиї ініціатори акції – директорка Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Й. Кобринського Ярослава Ткачук і завідувачка Музею писанкового розпису Оксана Ясінська.

У скорботні лютневі дні вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні в Україні та вже в двадцятьох країнах світу на деревах з’являються паперові ангели як тихий світлий спомин.

«Розвішуючи ангелів, студенти нагадують перехожим про те, що забувати Героїв не можна.  Паперові ангелики тепер прикрашають сквер поруч із «Писанкою» та стометрівку Коломиї. В молитві, тишині, зі скорботною піснею на вустах пам’ятаємо», –  розповідає викладачка кафедри філології Галина Волощук.

«Вшанування Небесної сотні є важливою і пам’ятною подією, адже юнаки і юнки віддали і віддають сьогодні свої життя заради змін у нашій країні. Вирізати ангеликів – це найменше, що ми могли зробити. Нехай ці ангели пам’яті нагадують людям не тільки про загиблих, а й про тих, хто захищає наші домівки на сході», – ділиться відчуттями голова студентської ради Коломийського навчально-наукового інституту Марта Кобилянська.

Студент 2 курсу  спеціальності «Середня освіта (українська мова і література)» Роман Остащук висловив свою точку зору:  «18-21 лютого 2014 року були найважчими в новітній історії України. Ці дні стали найтрагічнішою фазою Революції Гідності. Тоді «Беркут» за наказами злочинної влади Януковича та кураторських рекомендацій із Москви жорстоко вбивав, знищував цвіт нації з усіх куточків України. Небесна Сотня навіки відійшла в інший світ і зробила так, що режим «сім’ї» Януковича впав через два дні, коли Героїв Майдану відправляли в останній шлях, «легітимний» втік з країни. Слова, гасла «Слава Україні – Героям Слава!», «Герої не вмирають!» перестали бути просто вітаннями. Після розстрілів та вбивств 107 активістів учасників Майдану ці слова набули особливо трагічного, навіть сакрального значення. Відтоді всі знали, хто насправді є Героєми України – це громадяни, які не побоялися мафії та каральних загонів, які їх вбивали за те, що вони хотіли жити, а не виживати! Герої Небесної Сотні поклали свої життя, тіла і душі за незалежну державу, в якій шанували би рівність, братерство та свободу, а не рабство та ідолопоклонство. І на завершення можна згадати слова лідера гурту «Мандри» Сергія Фоменка: «ЦЕ дивляться з темних небес загиблі поети й герої, – всі ті, хто вірив у світле майбутнє твоє». Не забудьмо сьогодні помолитися за всіх загиблих та їхні родини, які й надалі продовжують боротьбу за волю України. ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!»

Вкінці заходу студентка 1 курсу спеціальності «Початкова освіта»  Коломийського навчально-наукового інституту  Надія Гаврилюк виконала пісню «Три браття з Прикарпаття».