Наука без кордонів. Міжнародне стажування науковців інституту

Міжнародна співпраця науковців кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту з провідними європейськими закладами освіти, зокрема, з Університетом економіки в Бидгощі, дозволяє покращувати навчальну діяльність та запозичувати міжнародний досвід. Ректор Університету Економіки в м. Бидгощі Марек Хамот висловив подяку за співпрацю та можливість обміну досвідом у сфері освіти викладачам кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту.

Доктор філологічних наук, завідувач кафедри філології Солецький Олександр Маркіянович та кандидат філологічних наук, доцент кафедри філології Русакова Ольга Валеріївна пройшли міжнародне онлайн-стажування «European and Polish system of higher education: practice, experience, innovative learning methods» (180 годин, 6 кредитів ECTS) на базі Університету економіки в Бидгощі (Wyższa szkoła gospodarki w Bydgoszczy, Polska). Організатор стажування – директор Європейського інституту, доктор Світлана Кашуба.

У рамках програми стажування викладачі слухали лекції, переглядали презентації, брали участь у онлайн-конференціях, дискусіях та обговореннях, присвячених принципам безперервного навчання як основи європейської системи освіти, практиці й досвіду діяльності університету інноваційно-підприємницького типу, дуальній системі освіти, інноваційним методам навчання, технологіям дистанційного навчання. Цінною була можливість ознайомитися з досвідом реалізації європейських освітніх проектів на прикладі Erasmus+, Молодіжного волонтаріату – Європейського корпусу солідарності, Copernicus.

Під час стажування викладачі кафедри філології опанували основи проектної та науково-дослідної робота як невідʼємної частини функціонування університетів нового покоління, а також взяли участь у онлайн-майстеркласі щодо стратегій і технологій реалізації міжнародних інноваційних проектів.

Наукове стажування дозволяє впроваджувати нові методи навчання та принципи організації навчального процесу в Коломийському навчально-науковому інституті ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», розвивати проектну діяльність у навчальному закладі, налагоджувати міжнародну співпрацю з провідними європейськими закладами освіти, зокрема, з Університетом економіки в Бидгощі.