Презентація книги Миколи Васильчука «От собі книжка…Записки словникаря»

У березні в Коломийському навчально-науковому інституті відбулася презентація книги Миколи Васильчука, кандидата філологічних наук,  доцента кафедри філології, члена Національної спілки письменників України, автора понад 1500 публікацій, серед яких більш ніж три десятки книг, лауреата літературних премій імені Тараса Мельничука, Марійки Підгірянки, Василя Стефаника. «От собі книжка» Миколи Васильчука  – це один із варіантів сучасної мемуаристики, яка постала з-під пера журналіста, письменника, літературознавця.  Можна сказати, що  це автобіографія, подана через розповіді про інших. Автор намагається схопити і передати характери людей, вловити ходу і дух часу, цим самим рятуючи мить від вічного проминання. Доцент кафедри української літератури, критик, літературознавець Євген Баран у передмові «От тобі й Микола Васильчук» зазначив: «Коло літературно-краєзнавчих інтересів досліджень Миколи Васильчука пов’язане з Коломиєю і Коломийщиною. Не думаю, що це зауваження пошукових рамців. Бо Коломия –   виїмкове місто на культурній мапі України. І ті українські літературно-видавничі традиції, які нараховують дві сотні літ, таки щось значать і в історії міста, в історії краю і цілої України».

Модератором заходу виступив завідувач кафедри філології, доктор філологічних наук Олександр Солецький. Автора привітали директор інституту Юрій Плекан та провідний бібліотекар інституту Ганна Гнатюк.  У залі панувала тепла та доброзичлива атмосфера. Студенти спеціальностей «Середня освіта. Українська мова та література» і «Початкова освіта» захоплено слухали та осмислювали творчий досвід Миколи Васильчука, ставили чимало різноманітних запитань та висловлювали свої думки.

«З кимось я йшов довго, а когось просто минув,  запримітив. Ті, що йшли зі мною довше, розповідали про себе. Я запам’ятав і записав», – розповів присутнім Микола Васильчук. А записав і написав автор про Івана Білинкевича, Володимиру Пригродську, Ксенію Світлик, Романа Яворського, Ярослава Ясінського, Михайла Андрусяка, Валерія Ковтуна, Василя Лизанчука, Тараса Мельничука, Марію Боєчко, Дмитра Арсенича, Василя Нагірного та багатьох інших відомих на Коломийщині та за її межами постатей. Також у книзі знаходимо цікаві нариси про коломийську торговицю  чи «суботній вавілон», про історію з виноградом та локальну геополітику, а ще цікаву наукову гіпотезу про походження етноніма «гуцул». У слові гуцул, вважає автор, закарбовано не родову чи національну приналежність, а професію: пастухи овець. І ці пастухи – українці, які мають значно давнішу і глибшу історію, аніж саме слово гуцул, доводить Микола Васильчук.

Дорогі друзі, читаймо «От собі книжку» Миколи Васильчука!