“Літературна кавалєрка” у Коломиї

         У Коломиї відбувся  загальноміський конкурс-гра  «Літературна кавалєрка» за участі письменників Олени Рижко, Василя Теремка та Марії Морозенко. Учасниками заходу стали 4 команди:  «Цінителі» Коломийської гімназії ім. М. Грушевського, «СвіЧадо»  Коломийської ЗОШ І-ІІІ ст. №5 ім. Т. Шевченка, «Балаган» Коломийського педагогічного коледжу та «Ліброкубікуларисти» Коломийського навчально-наукового інституту. Впродовж заходу учасники команд представили  4 книги сучасних авторів:  повісті «Дівчина з міста» Олени Рижко, повісті «Я закохалася» Марії Морозенко, повісті «16 весна» Василя Теремка та збірки оповідань  «Така любов» (ВЦ «Академія»). Вони довели: «Я закохалася» Марії Морозенко змінює багато кого і багато чого; «Дівчина з міста» Олени Рижко» бентежить спрагою любові, захищеності та потрібності; «Шістнадцята весна» Василя Теремка насилає закоханість та змушує хлопців думати не тільки про футбол, а й про те, що в країні війна; прозобукет «Така любов»  дає душі світло, відчуття світу та любові.

На початку заходу прозвучав гімн «Літературна кавалєрка» у виконанні студентів Коломийського навчально-наукового інституту Ірини Іллюк, Надії Тинкалюк, Ангеліни Семенюк. У програмі фестивалю учасники фестивалю-конкурсу проявляли свої творчі здібності, вміння креативно мислити в наступних завданнях: представлення команди, буктрейлер, питання авторам та видавцеві, відповіді на їхні питання у бліц-турнірі, а також питання іншим командам. Також у рамках заходу відбувся інтерактив з глядачами, де кожен мав змогу поставити своє питання авторам заявлених книг. Автори найцікавіших питань отримали книги з автографом улюблених письменників.

Впродовж заходу для глядачів також виступили коломийські колективи: театр сучасного танцю «Ерідан» (керівник – Надія Чаленко), народний ансамбль танцю «Сварга» МПК «Народний дім» (керівник – заслужений діяч мистецтв України Мирослава Воротняк), солісти Василь Свищук та Ангеліна Семенюк, шоу-балет «Легіон».

Вкінці заходу компетентне журі, яке очолила начальник відділу культури Коломийської міської ради Уляна Мандрусяк, визначило переможця фестивалю. За результатами конкурсних завдань перемогла команда «Ліброкубікуларисти» Коломийського навчально-наукового інституту (талісманом команди стало хірургічне ліжко на колесах, яке позичив студентам на час гри головний лікар  Коломийської дитячої лікарні Олег Токарчук, адже ліброкубікуларисти – це люди, котрі читають у ліжку). Команда виступить у фіналі фестивалю в Івано-Франківську.

Усі команди були нагороджені дипломами та отримали в подарунок книги Олени Рижко, Марії Морозенко й Василя Теремка. Захід відбувся за підтримки відділу культури Коломийської міської ради та Міжнародного благодійного фонду «Покуття» (ініціатива народного депутата Андрія Іванчука), який подарував усім учасникам поїздку в Кам’янець-Подільський. Книги представлених авторів також  передали в міські бібліотеки, музей коломийської книги  та  бібліотеки закладів, учасники яких взяли участь у конкурсі. Автор проекту «Літературна кавалєрка» – кандидат філологічних наук, доцент кафедри філології та методики початкової освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Тетяна Качак. Організатор конкурсу в Коломиї – викладач кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту Галина Волощук.