Поезія Ліни Костенко єднає

           З ініціативи студентів та викладачів Коломийського навчально-наукового інституту коломияни долучилися до проведення акції «Національні читання. Поезія Ліни Костенко єднає» в рамках Міжнародного мистецького фестивалю «Карпатський простір».  У Коломиї створили 4 локації під відкритим небом:  площа  Шевченка, Коломийський медичний коледж ім. І. Франка, Коломийський педагогічний коледж та Коломийська гімназія ім. М. Грушевського.

«Тексти Ліни Костенко вражають читача синтезом інтелектуалізму і емоційності. Надзвичайно різноманітний словник поетеси, в якому семантика і стильове навантаження загальних та власних назв дають характерний часовий зріз літературної мови»,   писав С.  Єрмоленко в розвідці «Мого народу гілочка тернова».  Життєвий шлях Ліни Костенко – приклад для української нації. Вона ніколи не боялася влади та завжди говорила  правду. Зараз вона воліє мовчати, але до нас промовляють її твори. Вірші Ліни Костенко відзначаються багатством віршованих форм та жанровою різноманітністю. Прикметною рисою творчості поетеси є інтелектуалізм, письменниця в кожному слові,  реченні, вірші  шукає ключі до таємниць буття людини, нації, людства. Ліна Костенко – «це пісня, це душа» українського народу. ЇЇ вірші   це дивосвіт любові, яка дарує  ніжність і вірність людської душі.  «Література, писала поетеса, це не змагання, а боротьба. Боротьба не амбіцій, не стрибки в висоту, не біг наввипередки. Це одвічна боротьба добра і зла, справедливості і несправедливості, людського і нелюдського. Хто знає, якби не така нелегка доля, чи змогла б я підняти свою поезію до таких висот».

Начальник відділу культури Коломийської міської ради Уляна Мандрусяк  звернула увагу на афористичність поезії Ліни Костенко. Голова Коломийської міськрайонної організації «Просвіта» ім. Т. Шевченка Василь Глаголюк наголосив на актуальності та неповторності її творів.

Слід зазначити, що в акції взяли участь студенти та викладачі Коломийського навчально-наукового інституту (організатор – Галина Волощук), Коломийського педагогічного коледжу Івано-Франківської обласної ради (організатори  – Марія Чехович та Наталія Трефяк), Коломийського медичного коледжу ім. І. Франка  (організатори – Роман Куничич та Ольга Кенюх), учні та вчителі Коломийської гімназії ім. М. Грушевського (організатор – Любов Цепла), представники Коломийської міськрайонної організації «Просвіта» (керівник – Василь Глаголюк), учасники народного театру поезії «Орфей» (керівник  – Оксана Гаращук), народного драматичного театру ім. В. Симчича (керівник – Ольга Курчій), спілки літераторів «Суцвіття» (керівник – Зеновій Винничук), бібліотекарі Коломийського бібліотеки № 3 для дорослих (Рустам Аманкулов) та учні Ліснослобідської ЗОШ І-ІІІ ст. (вчитель – Ганна Гавриленко).

Генеральний директор – художній керівник Національної оперети, ініціатор проведення  Міжнародного мистецького фестивалю «Карпатський простір» Богдан Струтинський висловив  подяку коломиянам за підтримку флешмобу «Національні читання. Поезія Ліни Костенко єднає». Організатор та координатор заходу в Коломиї – викладач кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту Галина Волощук.