Літературна кав’ярня «Струни України»

Студенти та викладачі Коломийського навчально-наукового інституту провели літературну кав’ярню «Струни України» з нагоди Міжнародного дня рідної мови в Музеї історії міста Коломиї. У заході взяли участь учні та вчителі Коломийського ліцею № 8, студенти та викладачі Коломийського педагогічного фахового коледжу, учні та вчителі Коломийської музичної школи № 1.
«Вважаю українську мову однією зі струн нашої України, яка співає солов’їною піснею і промовляє ніжним голосом матері, яка дзвенить дзеркальним потічком і шумить вітром у підніжжях Карпат, тому і захід найменовано «Струни України», адже струна – це гнучка, пружна нитка в музичних інструментах, що при коливанні створює звуки. Мелодійно звучить наша мова. Українська мова єднає нас, сміливих українців. Українську мову чує сьогодні весь світ! Вороги віками старалися знищити українську державність, мову, пісню. Сьогодні на сході України наші військові, молоді хлопці і дівчата, захищають кордони української землі і кордони української мови. Мова – це не тільки засіб спілкування чи знаряддя мислення, мова – це ДНК нації, історія народу, необхідна умова його існування. Важливо те, що своїми роздумами про мову на заході діляться студенти, учні, педагоги, науковці, священники, журналісти, музейні працівники, представники «Просвіти», музиканти, поети і художники», – на початку заходу зазначила Галина Волощук.
Завідувач кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту, кандидат філологічних наук Микола Васильчук, кандидат філологічних наук, доцент кафедри філології Євгеній Лепьохін розповіли про улюблені книги, звернувшись до глибинних постатей української літератури Василя Стефаника та Леся Мартовича. Завідувач кафедри педагогіки і психології, кандидат педагогічних наук Оксана Поясик прочитала вірш про мову Оксани Забужко. Отець Володимир Гуменюк, голова циклової комісії філологічних дисциплін мовно-літературної освітньої галузі Коломийського педагогічного фахового коледжу Ганна Зварич і заступник директора з навчально-виховної роботи Коломийського ліцею № 8 Уляна Волощук привітали учасників літературної кав’ярні з Міжнародним днем рідної мови. Студентка Коломийського навчально-науового інституту спеціальності «Середня освіта (українська мова та література)» Іванна Горішна поділилася роздумами про важливість української мови та актуальність творів Шевченка, Франка, Симоненка, а Марія Андрейчук прочитала авторського вірша «Моя мова», з віршами про мову виступила студентка Коломийського педагогічного фахового коледжу Софія Линдюк. Свою поезію про Україну присутнім прочитав поет і художник Василь Андрушко, а голова «Просвіти» Василь Петрович Глаголюк висловив подяку за організацію заходу викладачам інституту та працівникам Музею історії міста Коломиї і подарував організаторам книгу «Мозаїка слова» Зорислави Ромовської. Для присутніх прозвучали поезії про мову від учнів початкових класів Коломийського ліцею № 8 Владислава Судака, Олександри Гундерук, Квітослави Яриш, підготувала учнів вчитель української мови та літератури Вікторія Богданівна Бабій. «Сім струн» Лесі Українки зачитали студентки Коломийського навчально-наукового інституту спеціальностей «Середня освіта (українська мова та література)» і «Початкова освіта»: Ангеліна Михайленко, Кароліна Колотило, Іванна Горішна, Уляна Стефанишин, Ольга Костюк, Ірина Свищук, Вероніка Петрук. Цікаву вікторину для присутніх провели студентки Коломийського інституту Ольга Костюк і Ангеліна Михайленко, запропонувавши пояснити значення фразеологізмів та подати сучасні відповідники до діалектизмів бараболя, торба, мешти, шваблики, куферок, вевериця, бузьок, тертухи, балакати та ін. Для учасників кав’ярні лунали пісні про мову та Україну від ансамблю бандуристок Коломийської музичної школи № 1 (керівник – Оксана Рудик). Також кожен учасник літературної кав’ярні «Струни України» отримав символічну пам’ятку – синьо-жовту стрічку з цитатами про мову. Cтуденти Коломийського інституту в дарунок від директора Коломийського педагогічного фахового коледжу Валерія Ковтуна отримали пам’ятні листівки із зображенням Тараса Шевченка. Присутні мали можливість поласувати солодощами, які на захід спрезентували представники приватного товариства «Коломийський хлібокомбінат».
Модераторами заходу виступили викладачка кафедри філології Галина Волощук та директорка Музею історії міста Коломиї Уляна Мандрусяк.