«Судовий процес Валентина Мороза: розсекречені матеріали»

«Щоби Україна жила на світі, щоб її не зжерли, хтось мусить сидіти в тюрмі». Так писав у записці до свого сина із тюрми український дисидент Валентин Мороз. Він потрапив за ґрати на 14 років за одну лише ідею незалежності України та виходу її зі складу Радянського Союзу.

Віднині кримінальна справа українського дисидента, викладача Івано-Франківського педінституту імені Василя Стефаника, борця проти комуністичної тоталітарної системи стала доступною широкому колу охочих до прочитання.

Сьогодні, 23 грудня 2021 року у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника презентували книгу «Судовий процес Валентина Мороза: розсекречені матеріали». Її підготував асистент кафедри історії України і методики викладання історії факультету історії, політології і міжнародних відносин, кандидат історичних наук Богдан Паска. Рецензентами науково-популярного видання виступили доктор історичних наук, професор Ігор Райківський та кандидат історичних наук, доцент Валерій Островський.

Книга є результатом багатолітньої праці та досліджень Богдана Паски, який почав займатися цією темою ще в студентські роки. Тоді, пригадує упорядник видання, він мав змогу писати про середні віки в одній з європейських країн, однак його наукова керівниця Тамара Галицька-Дідух порадила звернути увагу на новітню історію України. Адже багато постатей сучасної чи недавньої української історії часто зовсім нам незнані, або згадуються кількома рядками через кому в поодиноких підручниках.

«Валентин Мороз – один із найвідоміших українських дисидентів, учасників українського національного руху другої половини ХХ століття. Це знакова постать для нашого регіону, для Івано-Франківщини, бо найбільш плідні роки свого життя Валентин Мороз провів у Івано-Франківську. Він був прихильником виходу України зі складу Радянського Союзу, ідеї українського націоналізму, які натрапили на сприятливий ґрунт в Івано-Франківську. Валентина Мороза було засуджено до 14 років позбавлення волі, що свідчить про те, що він був великою загрозою радянському режиму. Він став символом національного руху на міжнародній арені. На його захист здійснювалися масштабні міжнародні кампанії в усіх країнах Західної Європи, Північної Америки, це було серйозним репутаційним ударом для всього Радянського Союзу», – розповідає про предмет своїх досліджень Богдан Паска.

У книзі вперше публікуються раніше засекречені матеріали з колишнього архіву КДБ, а саме матеріали двох томів кримінальної справи Валентина Мороза, порушеної проти нього у 1970 році в Івано-Франківську. Тут і протоколи допитів, на яких Валентин Мороз переважно відмовлявся відповідати на питання слідчих, що свідчить про його міцну позицію і дисидентську зразковість, кажуть науковці.

Це була вже не перша порушена проти Валентина Мороза кримінальна справа. Перших чотири роки він отримав у вересні 1965 року. Уже в концтаборі він пише есей «Репортаж із заповідника імені Берія», який лягає в основу другої кримінальної справи, закритої за браком доказів. Однак, томи тієї справи було долучено до третього кримінального провадження вже тут, в Івано-Франківську.

«Сьогоднішня подія є надзвичайно знаковою. Ця подія чекала свого часу, оскільки пройшло вже багато років, коли відбулося те, про що ми сьогодні згадуємо. Для історії – це мить, але для сучасності – це визначна подія. Це унікальне видання, присвячене Валентину Морозу – дуже легендарній постаті, надзвичайно дієвій людині, людині, яка значну частину свого життя провела в стінах Івано-Франківського педагогічного інституту, а нині Прикарпатського національного університету. Це знакова подія для університету, це знакова подія для Прикарпаття та всієї України. Колосальна праця, до якої доклав чималих зусиль наш випускник, а нині колега, кандидат історичних наук Богдан Паска свідчить про те, що Прикарпатський національний університет завжди мав і має потужні сили, щоб підносити не лише історичну науку, але і стимулювати її розвиток завдяки таким виданням», – зазначив Михайло Сигидин, заступник декана факультету історії, політології і міжнародних відносин ПНУ, доцент кафедри історії України і методики викладання історії.

Книга «Судовий процес Валентина Мороза: розсекречені матеріали» у травні 2021 року перемогла у Всеукраїнському мистецькому конкурсі Міністерства культури та інформаційної політики України «Книжкові проєкти до 30-ї річниці Незалежності України» і була видана за бюджетні кошти.

Упорядник видання Богдан Паска каже, що в майбутньому планує дослідити тему протистояння українського національного руху із каральними органами Радянського Союзу.

«Приємно, що наші молоді науковці роблять такі дослідження, які згодом стають нашим надбанням, нашою спадщиною для майбутніх поколінь. Також відрадно те, що дисертаційні дослідження наших науковців робляться не просто для того, щоби здобути певний науковий ступінь, а для того, щоби зробити великий вклад в історію нашого університету, нашого краю. Ця наукова праця є добрим прикладом для теперішніх студентів – яким чином можна крок за кроком робити великі справи», – зазначила проректорка з наукової роботи ПНУ Валентина Якубів.

Науково-популярне видання «Судовий процес Валентина Мороза: розсекречені матеріали» буде цікавим багатьом охочим, не лише історикам, сподіваються науковці. Її можна буде знайти в бібліотеках, а також у книгарнях.